Tvrdý voskový olej a jak ho používat

Víte, co je to tvrdý voskový olej? Jde o relativně nový produkt nebo řešení, takže bude na místě malé vysvětlení. Většina z nás je obeznámena s klasickými vosky, které se většinou používají pro ochranu dřevěného nábytku.

Jejich aplikace obnáší vtírání do povrchu dřeva. Většina z nás asi zná i s olejovým voskem, který se aplikuje na dřevěný povrch kartáčem či hadříkem a nechává se nasáknout do povrchu. Ani jeden z těchto přípravků však nevytváří na dřevěném povrchu pevnou a odolnou vrstvu.

Tvrdý voskový olej

Tvrdý voskový olej je přípravek pro povrchovou úpravu dřeva na bázi oleje. Proniká do dřeva, lehce jej zabarvuje a vytváří na povrchu ochranný film. Je to ideální řešení do domácnosti, pokud chcete dosáhnout přirozenějšího vzhledu dřevěného povrchu a zajistit i určitou ochrannou vrstvu.

V podstatě jde o něco podobného jako klasický lak, olej však voní jinak, déle se suší a není tak odolný jako lakovaný povrch.

Abychom si však představili i nedostatky voskového oleje, s kterými je třeba počítat. Po aplikaci oleje na dřevo vypadá povrch opravdu krásně. Pokud jej však použijete např. na dřevěnou podlahu, která je více frekventovaná, počítejte s tím, že se povrchová vrstva rychle opotřebovává. 

Po několika týdnech či měsících dle náročnosti se na povrchu mohou vytvářet škrábance před, kterými byl dřív povrch chráněn.

Řešením je v tomto okamžiku nanést novou vrstvu tvrdého voskového oleje a podobně pokračovat v pravidelných intervalech po celou dobu použití.  V okamžiku, kdy se snižuje ochranná vrstva oleje je také vyšší riziko nasáknutí tekutin či vlhkosti do struktury dřevěného povrchu.

I přes tyto nevýhody je třeba říct, že tvrdý voskový olej je naopak mnohem lepší na údržbu a renovaci než klasický lak. Ten se v delším horizontu začíná také loupat a zcela ztrácí ochranné vlastnosti. Následná renovace pak obnáší poměrně náročné přebroušení povrchu, aby se mohla nanášet nová vrstva laku.

Na, co se lidé nejčastěji ptají v souvislosti s tvrdými voskovými oleji?

Je tvrdý voskový olej dostatečně odolný pro kuchyňskou pracovní desku?

Tento přípravek je ideální pro všechny dřevěné předměty, které vyžadují dobrou ochranu. Mezi další výhody patří snadná oprava a údržba povrchu, pokud je to nutné.

Je tvrdý voskový olej jiný než lněný či dánský olej?

Je lepší, protože díky obsahu vosku udržuje olej na povrchu dřeva po delší dobu. To znamená, že je aplikovaný olej odolnější a není vyžadována tak častá údržba dřevěného povrchu. Při jeho aplikaci se doporučují 2–3 vrstvy /ve většině případů stačí 2 vrstvy/. U lněného oleje a dánského se doporučuje 3–5 vrstev.

Mám starou dubovou podlahu, která byla lehce přebroušena, je tvrdý voskový olej vhodný?

Při používání voskového oleje je ideální, když je dřevěný povrch otevřený, protože se přípravek dobře vsákne do vrchní struktury dřeva. Pokud chcete tvrdý voskový olej použít na podlahu, doporučujeme přebrousit podlahu brusným papírem s hrubostí 150 nebo více. Pak dosáhnete ideálního povrchu pro aplikaci oleje na dřevo.

Mohu používat pro čištění olejované podlahy parní čistič nebo mop?

Určitě nedoporučujeme. Olejované a voskované povrchy na podlahách jsou mikroporézní, což znamená, že je dřevo chráněno ale stále může volně dýchat. Není tedy utěsněno kompletně jako je tomu u laků.  Použití parního čističe může narušit povrchovou ochranu a dostat vlhkost až do samotné struktury dřeva.

Zaujaly vás možnosti, kterou tvrdé voskové oleje nabízí? Vybírejte na stránkách www.oleje-osmo.cz , kde najdete kompletní kolekci značky OSMO. V sortimentu jsou i výhodná ekonomická balení olejů OSMO!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *